perjantai 18. marraskuuta 2016

SITRUUNA-SALMIAKKI MACARONS

Macaronit, nuo kirotut mutta niin suloiset leivokset, jotka on koetelleet mun hermoja iät ja ajat, aina epäonnistuen (kumma kyllä eri tavalla joka kerta). Macaronit on olleet äärimmäisen vaikeita saada hallintaan, joten voitte kuvitella kuinka helpottunut ja onnellinen olo oli, kun sai nämä kaunokaiset uunista. Koska satuin valikoimaan väriksi ihanan keltaisen, niin päätin tehdä näihin hopeatoffee-sitruunatäytteen. Ohjeen määrillä sain noin 22 valmista, pientä macaronia.

Olen kokeillut vaikka millä reseptillä ja tyylillä, mutta tällä Dr. Sugar- blogista löydetyllä reseptillä koin vihdoinkin kuorien onnistumisen. Ohje on alunperin Kakkukatrin blogista. 
 photo DSC_7658_zpsegrg7e9o.jpg  photo DSC_7662_zpsxbja6hwo.jpg  photo DSC_7659_zps2hveui2q.jpg
MACARONS KUORET 
100 g Tomusokeria
100 g Kuoretonta mantelijauhetta
70 g Valkuaisia
100 g + 1 rkl Hienoa sokeria
30 g Vettä

1. Erottele puolet valkuaisista ja vatkaa marengiksi. Lisää vatkauksen loppupuolella 1 rkl sokeria.

2. Mittaa vesi ja 100 g sokeria kattilaan ja kuumenna 120-asteiseksi. Lisää sokeriliemi sitten hiljalleen marenkivaahdon sekaan, koko ajan hyvin vatkaten. Jatka vatkausta kunnes marenki on kädenlämpöistä.

3. Sekoita loput valkuaisista, tomusokeri ja mantelijauhe yhdeksi tasaiseksi massaksi ja lisää halutessasi väriainetta. Lisää marenkivaahtoa vähän kerrallaan manteliseokseen ja kääntele varovasti tasaiseksi. Oikeanlainen koostumus on kiinteä, mutta sellainen ettei siihen jää huippuja. (Monet kerrat epäonnistuneena voin tässä kohtaa vinkata, että sekoita mielummin liian vähän, kuin liikaa. Liian jämäkkää massaa voi aina sekoittaa hieman lisää ja kokeilla pursottamista sitten uudestaan.)

4. Siirrä massa pursotinpussiin jossa on pyöreä tylla ja pursota pellille haluamasi kokoisiksi. Itse halusin melko pieniä ja pursotin noin 1€-kolikon levyisiä macaronseja.

5. Anna kuorien kuivua kaikessa rauhassa pellillä vähintään 30 minuutin ajan (kuivatin 45min) ja kun kuoret tuntuvat päältä kuivahtaneilta, ne voi laittaa uuniin. 

6. Paista kiertoilmauunissa 120-asteessa tai tavallisessa uunissa 140-asteessa noin 15-20 minuuttia. Valmiit kuoret irtoavat pelliltä helposti.

HOPEATOFFEE-SITRUUNATÄYTE
1 dl Vispikermaa
7 Hopeatoffeeta
1 rkl Sitruunamehua

7. Laita hopeatoffeet ja kerma kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä kunnes hopeatoffeet sulavat joukkoon. Seosta kannattaa sekoitella koko ajan, eikä kerman tarvitse kiehua jotta hopeatoffeet sulavat. 

8. Jäähdytä seos kunnolla jääkaappikylmäksi. Itse nopeutin prosessia lykkäämällä kerman hetkeksi pakastimeen. Jäähdytys on tärkeää, sillä lämmin seos ei vaahtoudu.

9. Vatkaa seos kylmänä vaahdoksi ja pursota macaronien väliin. Nauti!

Macaronit ovat minun mielestäni parhaita juuri täytettynä ja rapeimmillaan, mutta nämä säilyivät hyvinä ainakin 3 päivää jääkaapissa säilytettynä.

2 kommenttia:

  1. Onpa ihanan näköisiä! Kuinka paljon tuo täyte maistuu hopeatoffeelta ohjeen namimäärällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ei maistu mitenkään yltiöpaljon, mun mielestä juuri sopivasti!

      Poista