torstai 24. marraskuuta 2016

CHILI-SUOLATOFFEET

Joulufiilis vaan kasvaa ja tarkoin harkitun (ja kauniiden miesäänten laulaman) joululaulu-soittolistan soidessa keittiössä on syntynyt jos jonkinlaista joulumakeista testinä niin lahjaksi, kuin joulupöytään. Yhtenä ensimmäisistä kokeiluista kahden ihastuttavan glögikakun jälkeen olivat nämä pehmoiset toffeet, jotka saivat lisää ytyä chilihiutaleista ja merisuolasta. 

Toffeista on helppo muunnella juuri omaan makuun sopivat mieluisilla mausteilla, esim käyttämällä enemmän vaniljaa tai kanelia, tai vaikkapa lisäämällä pari tippaa piparminttuaromia. Ajattelin kokeilla vielä vähän toisenlaisia toffeita haastamaan ensimmäisen satsin ja arvovaltainen raati (eli työkaverit) saavat toimia tuomareina. Ainakin ensimmäinen versio kävi hyvin kaupaksi ja katosi huomaamatta. photo DSC_7670_zpszzin3pmv.jpg  photo DSC_7669_zpsqmii6e54.jpg  photo DSC_7726_zpswtgnkahy.jpg  photo DSC_7673_zpsw4sqgza0.jpg  photo DSC_7680_zpsikxj5dxj.jpg  photo DSC_7724_zpswxh8kudv.jpg  photo DSC_7674_zpsah9nmfjv.jpg
TOFFEET
115 g Voita
125 ml Kuohukermaa
45 ml Vettä
65 ml Glukoosisiirappia
2 1/3 dl Sokeria
1 Kanelitanko
½-1 tl Vaniljaa (käytin vaniljamyllyä)
2 Tähtianista

Merisuolaa
Chilihiutaleita

1. Levitä noin 18x27cm vuokaan leivinpaperi ja öljyä kevyesti. Mittaa kulhoon kerma ja voi ja lämmitä matalalla lämmöllä kunnes voi on sulanut.

2. Mittaa kattilaan vesi, glukoosisiirappi, sokeri ja mausteet (kaneli, vanilja, anis). Kuumenna matalalla lämmöllä kunnes seos kiehahtaa ja laita sitten kattilaan kansi noin minuutin ajaksi. Kannen laittaminen estää sen, ettei seokseen muodostu kiteitä. 

3. Kun minuutti on kulunut, kuumenna seosta kunnes se on 160 asteista ja lisää sitten kerma-voiseosta ohuena nauhana hiljalleen sekoittaen. Kuumenna vielä 118 asteiseksi ja kaada sitten leivinpaperin päälle vuokaan.

4. Anna toffeen jäähtyä huoneenlämmössä noin 30 minuutin ajan ja ripottele päälle suolaa ja chiliä oman maun mukaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä vielä mielellään yön yli tai vähintään 5 tunnin ajan. 

5. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi ja tarjoa! Itse ajattelin tehdä näitä vielä lähempänä joulua ja antaa lahjaksi söpösti leivinpaperiin käärittynä. :)

Namit säilyvät noin viikon ja suosittelen säilyttämään niitä jääkaapissa, jolloin ne eivät pääse pehmenemään liikaa ja pysyvät hyvin muodossaan ilman kääreitäkin.

1 kommentti: