lauantai 13. syyskuuta 2014

VADELMA-VANILJAPIIRAS

Australian Masterchefin innoittamana kokeilin tätä äärimmäisen herkullista ja helppoa, mutta melko aikaavievää piirasta. Itse tein koko höskän saman päivän aikana, mutta suosittelisin kuitenkin täytteen valmistamista jo edellisenä päivänä.

Kaikki vaiva kuitenkin kannatti, sillä tämä oli älyttömän hyvää ja ihanan raikasta.
 photo DSC_5143_zps2ad19c23.jpg  photo DSC_5134_zps73360afc.jpg idvattu
POHJA
100g Voita
4 dl Vehnäjauhoja
1 ½ dl Tomusokeria
½ tl Suolaa
4 Keltuaista
1 rkl Maitoa

1. Sekoita voi, tomusokeri, suola ja vehnäjauhot hyvin joko monitoimikoneella tai käsin ja lisää mukaan kolme keltuaista.

2. Muodosta taikinasta pallo ja laita viilenemään jääkaappiin noin 20 min ajaksi. 

3. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele piirakkavuoka.  

4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 3mm paksuiseksi ja rullaa kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina tasaisesti vuoan reunoille ja anna levätä jääkaapissa vielä vartin verran ja paista sitä sitten pellillä 15min (paistohelmien kera jos mahdollista)

5. Yhdistä viimeinen keltuainen ja maito ja sivele esipaistettu pohja muna-maitoseoksella. Anna paistua vielä 10 minuutin ajan ja anna jäähtyä kunnolla ennen täytteen lisäämistä.

VANILJATÄYTE
5 dl Maitoa
1 Vaniljatanko
6 Keltuaista
1 dl Hienoa sokeria
1 dl Maissijauhoja

1 ½ dl Vispikermaa vatkattuna vaahdoksi
300 g Vadelmia

6. Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan, myös kuoret voi laittaa mukaan kunhan ne muistaa poistaa myöhemmin. Lisää tähän kattilaan 4dl maidosta ja kuumenna seos.

7. Sekoita isohkossa kulhossa keltuaiset, sokeri ja lisää sitten maissijauho ja viimeinen desi maitoa. Sekoita hyvin.

8. Siivilöi vaniljatangonpalaset maidosta ja kaada vanilja-maitoseos keltuaisseokseen hiljalleen kokoajan sekoittaen. 

9. Kun seos on tasaista, kaada se takaisin kattilaan ja kuumenna kokoajan sekoittaen. Seos sakenee aika nopeasti ja kun se pulpahtaa pari kertaa, siirrä se kulhoon jäähtymään. 

10. Lisää täysin jäähtyneeseen vanukkaaseen vatkattu vispikerma ja levitä piirakkapohjan päälle. Asettele viimeisenä vadelmat päälle ja koristele halutessasi tomusokerilla.

8 kommenttia:

  1. Oi miten nätti, tosi onnistuneelta näyttää tuo pohja! Tästä jääkin monta valkuaista yli, voipi tehdä vaikka marenkia. : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistui kyllä tosi hyvin :) Ja joo, parengit tai pavlovat vaan tulille!

      Poista
  2. Aah, kuinka herkullisen näköinen! Tuota tekee kyllä mieli tehdä! Kun sais tehtyä yhtä kauniinkin kuin sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjoittelemalla oppii jos ei ensimmäisellä kerralla onnistu ihan täysin :)

      Poista
  3. Aloin hetken ajan miettiä tuon linkitä blogisi -homman kautta että miten tämä näyttää niin tutulta, sitte tajusin että haa miehän tykkäänki sun sivuista jo Facebookissa :)

    VastaaPoista
  4. En tiedä oletko vielä tehnyt tätä piirasta, mutta. Itse sain tällä ohjeella kivikovan pohjan uunista, jota ei kyllä voinut kaulita levittäessä, kun se oli murua. Ja täyte oli niin löysää että se ei pysynyt pohjan päällä. Maku oli ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkia tänne julkaisemia reseptejä toki on kokeiltu ja kyseinen pohja on tosiaan täysin Australian MasterChefin kilpailijan ohjeella tehty. En osaa sanoa missä on mennyt vikaan, mutta pohjasta tuli itse kokeillessa hyvinkin kaulittava taikina, eikä yhtään murumaista. :)

      Täytteen löysyys voi johtua siitä, ettei kiisseliä ole keitetty tai jäähdytetty tarpeeksi.

      Toivottavasti onnistuu, jos kokeilet toisen kerran!

      Poista