perjantai 14. maaliskuuta 2014

HELPOMMAT TARTALETIT

Vihdoin pääsin kokeilemaan tartaletteja, tosin en ihan parhaalla mahdollisella menestyksellä. Ensimmäiselle taikinasatsille tapahtui jotain omituista uunissa, joten jouduin tekemään toisen satsin, onneksi paremmalla tuurilla! 

Tartaletteihin tulee yleensä vähän erilainen ja raskaampi täyte, mutta pohjasekoilun jälkeen halusin vaan homman hoidettua nopeasti, joten käytin täytteeseen vain rahkaa, vadelmia ja mangoa. Seuraava kokeilu taitaa olla suklaisempi, joten silloin on ainakin luvassa kunnollinen, tuhti täyte.

Nämä raikkaat tartaletit sopivat mainiosti kesäiseen kahvipöytään ja eivät rahkatäytteellä tehtynä vaadi juurikaan vaivannäköä. Näiden kanssa juotiinkin ensimmäiset teet ulkona :)
 photo DSC_3688JPGA_zps453cb5f5.jpg idtartaletit
POHJAT (n. 8-10kpl)
200 g Vehnäjauhoja
65 g Tomusokeria
1/4 tl Suolaa
120 g Voita (myös voiteluun pari rkl)
1 Keltuainen

1. Sekoita jauhot, tomusokeri ja suola yhteen. Nypi huoneenlämpöinen voi sekaan ja sekoita viimeisenä keltuainen hyvin joukkoon. Kun taikina on tasaista, kääri se kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.

2. Ota taikina jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla ohueksi, noin 2mm paksuiseksi levyksi. Jos taikina tuntuu murenevan, voit lisätä siihen vielä pari rkl vettä. 

3. Leikkaa tartalettivuokia isompia ympyröitä ja painele taikinakiekot varovasti vuokien pohjalle ja reunoille. Tässä kohtaa on tärkeää, että pohjan taikina pysyy yhtenäisenä. Kun pohjat ovat valmiita, laitetaan ne vielä jääkaappiin viilenemään.

4. Lämmitä uuni 175-asteiseksi ja paista pohjia noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman rusehtavia. Omiani olisin voinut paistaa ehkä pari minuuttia kauemmin, mutta olin vähän hätäinen ja otin ne pois heti kun ne näyttivät kypsiltä.
 photo DSC_3687_zpsb24e9d15.jpg
TÄYTE
3 prk (600g) Sitruunarahkaa tai esim. vaniljarahkaa
1-1½ dl Vadelmia
1-1½ dl Mangokuutioita
(Sokeria)
Päälle: vadelmaa, mansikkaa ja mustikkaa.

5. Jaa rahka kahteen kulhoon ja lisää toiseen vadelmat ja toiseen mangot. Soseuta molemmat seokset tasaiseksi ja lisää tarvittaessa sokeria.

6. Jaa täytteet jäähtyneiden pohjien päälle ja koristele marjoilla.

P.S. Purkki rahkaa riittää noin kolmeen tartalettiin, joten kymmentä täyttäessä saattaa tarvita hiukan lisää. (tai lisää marjaa!)

8 kommenttia:

  1. En omista tartalettivuokia niin olisko sulla ehdotuksia muusta sopivasta vuoasta näille?:) olis kiva kokeilla, näyttää tosi hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. No ainakin yksi vaihtoehto on tehdä tavalliseen piirakkavuokaan yksi iso tartaletti ja muffinssipellillä onnistuisi varmaan myös :)

      Poista
  2. On kyllä kauniin näköisiä! Tuommoisia olisi kiva kevään kunniaksi tehdä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kannattaa kokeilla ja tietysti jos haluaa, voi tehdä vaikka jonkun pirteän mangocurdin täytteeksi.

      Poista