tiistai 11. maaliskuuta 2014

CRÈME BRÛLÉE

Alla olevissa kuvissa näette meikäläisen ensimmäiset crème brûlèet ikinä! Osa teistä saattoi huomata eilen illalla Rakkaudesta ruoanlaittoon-facebooksivustolla puhelimella otetun kuvan ja osasikin jo odottaa tätä. Oon kyllä kohtuullisen ylpeä siitä, että onnistuin heti ensimmäisellä kerralla myös tohottamisessa ilman epätasaista tai palanutta lopputulosta. 
 photo DSC_3657_zpsa902ee2e.jpg  photo DSC_3655_zps74e911f6.jpg
Jonkin aikaa sitten multa kysyttiin, onko crème brûlèen tekeminen hankalaa, ja lupasinkin kokeilla heti kun vaan saan tohottimen toimintakuntoon. Nyt voin siis todeta, että helppoa on! Joskus ammattikoulussa joku taisi tehdä näitä, mutta hämärien muistikuvieni perusteella ne taisivat olla jotenkin rakenteeltaan epäonnistuneita. Tein nämä muuten Valion ohjella, mutta paistoin hieman viileämmässä uunissa pidempään. Käytin myös vähän isompia uunivuokia ja sain vaan 4 annosta, vaikka ohje oli kuudelle.

Ensimmäistä kertaa kunnollista crème brûlèeta maistaneena voin siis käskeä kaikki muutkin maistamaan, koska ne olivat niin hyviä! Vinkkinä vielä tässä kohtaa, että jos perinteinen vaniljanmakuinen ei iske, niin sekaan voi soseuttaa vaikka pienen määrän mustikkaa, vadelmaa tai mangoa. Ohjeesta jääneet neljä keltuaista taas voi käyttää esim. marenkiin.
 photo DSC_3664_zps99f66b95.jpg idcreme  photo DSC_3665_zps4eac11c8.jpg
CRÈME BRÛLÈE (4-6 annosta)
1 Vaniljatanko
3 1/3 dl Kuohukermaa
1 dl Maitoa
4 Keltuaista
½ dl Hienoa sokeria
Päälle ruokokidesokeria

1. Puolita vaniljatanko ja kaavi sen sisusta veitsen tylsällä puolella. Kaada kattilaan kerma ja maito ja lisää vaniljatangon sisus. Kuumenna seosta hiljalleen, kunnes se on kiehumispisteessä. Seos kannattaa vielä siivilöidä, jotta mahdolliset vaniljatangon kuoripalaset saa pois. Anna seoksen jäähtyä.

2. Erottele keltuaiset kulhoon ja sekoita hienon sokerin kanssa yhteen. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

3. Kun maito-kermaseos on jäähtynyt, kaada se keltuaisten joukkoon hiljalleen kokoajan sekoittaen. Tässäkään kohtaa ei tarvitse varsinaisesti vatkata, kunhan liemi on tasaista.

4. Laita annosvuoat esim. lasiseen uunivuokaan ja kaada niiden ympärille vettä niin, että se ulottuu noin puoleen väliin annosvuokia. Jaa seos tasaisesti vuokiin ja paista noin tunnin ajan uunin keskitasossa. Jäähdytä mielellään yön yli ennen tohottamista.


Ja sitten siihen tohotukseen! Homma toimii niin, että vuoan pinnalle ripotellaan ruokokidesokeria ja kuumennetaan tohottimella. Tohotukseen en osaa oikein antaa muita vinkkejä kun sen, että tekee tohottimella kokoajan pientä liikettä. Laitoin ensin yhden ohuen kerroksen sokeria, tohotin ja toistin vielä saman oikein rapean kuoren aikaansaamiseksi. Alapuolella on video kyseisestä hommasta, jos joku haluaa vielä nähdä miten tuo pinta rupeaa ruskistumaan. :)

4 kommenttia:

  1. Oi, näyttää kyllä hyvältä!
    Creme brulee on kyllä niin hyvää :) Itse tein jouluaatton jälkiruuaksi, piparin makuisia bruleita. Multa vaan puuttuu tuo poltin ja sellainen olisi tarkoitus ostaa. Paljon tuo käyttämästi maksoi ja msitä sen ostit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kokkiman.fi-verkkokaupasta ja hintaa oli reilu 20€ :) Piparin makuinen oli kyllä varmasti sairaan hyvää!

      Poista
  2. oi näyttääpä kyllä hyvältä ! ♥ :P niin ihana blogi, että pakko ruveta seurailemaan (:

    VastaaPoista