sunnuntai 19. tammikuuta 2014

ITSETEHDYT HAMPURILAISET

Ensinnäkin, vau! Teitä on tullut lisää muutaman päivän aikana huikea määrä niin bloggerissa, bloglovinissa kuin blogilistallakin. Suuri kiitos siitä kuuluu Karon oreo browniesien hehkutukselle ja Pinjalle mutta joka tapauksessa mukavaa, että niin moni jäi lukemaam :)

Tämä postaus on ollut jo hetken aikaa puolivalmiina, mutta päätin että nyt on hyvä aika julkaista se. Aika moni varmasti on etsinyt sitä täydellistä hampurilaissämpylä-reseptiä ja mun mielestä tämä on tähän astisista paras. En edes muista enää mistä ohje alunperin on, mutta jostain ruokablogista se on bongattu aikoinaan. 

Pihvin ja sämpylän lisäksi välissä oli jääsalaattia, punasipulia, cheddarjuustoa, tomaattia, ketsuppia ja Blå Bandin Mexican-hot saucea. Tulisemman ystäville suosittelen myös jalapenoa, koska tuo mexican-kastike on tosi mietoa.
idhampurilainen  photo DSC_2712_zps62aeb284.jpg  photo DSC_2713_zpscf9ad7f6.jpg HAMPURILAISSÄMPYLÄT (4kpl) 
1 dl vettä (n. 43-asteista)
3 rlk maitoa
1 rkl sokeria
1 tl kuivahiivaa
1 kananmuna
n. 4dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl pehmeää voita
(Seesaminsiemeniä) ja toinen muna voiteluun.

Yhdistä lämmin vesi (43 on siis hieman kädenlämpöistä lämpimämpi), maito, sokeri ja hiiva. Mittaa erilliseen kulhoon jauhot ja suola. Nypi voi jauhoseokseen ja lisää sitten kevyesti sekoitettu muna ja vesi-hiivaseos. Sekoita puuhaarukalla tai vaikka käsin.

Kumoa taikina jauhetetulle alustalle ja vaivaa n. 5min. Mitä vähemmän jauhoja lisäät tässä vaiheessa, sitä parempia sämpylöitä saat. Tee taikinasta pallo ja anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä n. tunti.

Leikkaa kohonnut taikina neljään osaan ja pyörittele jokaisesta oma pallonsa. Asettele pellille ja anna jälleen kohota 30min liinan alla. Palloista kannattaa tehdä vähän litteämpiä painamalla kevyesti palloa alaspäin, näin ne on helpompi syödä.

Voitele pallot kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-15min keskitasossa, kunnes ne ovat kohonneet ja kauniin ruskeat.

JAUHELIHAPIHVIT 
400 g Naudan jauhelihaa (myös nauta-sika käy)
1 Kananmuna
1 dl Ruokakermaa
½ dl Korppujauhoja
2 tl Paprikajauhetta
Suolaa
2 tl Mustapippuria
Grillimaustetta
Chilijauhetta

Liota korppujauhot kermaan ja sekoita mukaan kananmuna, mausteet ja jauheliha. Sekoita taikina hyvin ja jos haluat, paista pieni koepihvi sopivan maustemäärän varmistamiseksi. 

Paista pihvit kuumalla pannulla tilkassa rasvaa tai uunissa 200 asteessa noin 15-20min. En osaa sanoa tarkkaa paistoaikaa pannulla, mutta ainakin pari-kolme minuuttia/puoli, pihvin paksuudesta riippuen.

6 kommenttia:

  1. oi hitsi kun näyttää hyvältä! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä ohje! Tuli kokeiltua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että onnistui hyvin :) Mulla joskus meni vähän pieleen, kun unohdin että kuivahiiva tarvitsee lämpimämpää nestettä ja laitoin automaattisesti kädenlämpöistä :D

      Poista
  3. Olipa hyviä hampurilaisia! :) Nyt jo toista kertaa tekemässä! :)

    VastaaPoista